10 Redenen waarom ik hardlopen zo leuk vind

Fitcue_10_redenen_hardlopen

Op mijn instagram is wel terug te vinden dat ik met grote regelmaat hardloop. Ik ben echt verliefd op deze sport. Maar waarom eigenlijk? Ik geef je 10 redenen.

1. HARDLOPEN KENT TAL VAN GEZONDHEIDSVOORDELEN

Hardlopen zorgt voor betere bloedvaten, je krijgt er een betere conditie door, hardlopen verkleint het risico op diabetes, je bent minder vatbaar voor hartaandoeningen, hardlopen versterkt je gewrichten, verkleint het risico op kanker én hardlopen zorgt voor de aanmaak van endorfines. Dat is het gelukshormoon dat bijdraagt aan een gelukkig gevoel. Hardlopen verkleint de kans op depressies en angststoornissen. Moet ik nog even doorgaan?

2. DOELEN BEHALEN

Ik ben iemand die doelen nodig heeft. Ik vind het fijn om te weten waar ik naartoe ga, waar ik voor werk of waar ik voor train. Hardlopen kun je heel concreet maken, door bijvoorbeeld specifiek te trainen voor een bepaalde tijd op een bepaalde afstand.

3. VRIJHEID

Hardlopen zorgt voor mij, en zeker in combinatie met punt 4, voor een ultiem gevoel van vrijheid. Het állerliefste loop ik ’s ochtends vroeg, bij zonsopkomst. Mijn favoriete ochtenden zijn die ochtenden waarop het nog een beetje mistig is. Zó prachtig! Dat geeft mij echt het gevoel dat ik even alleen op de wereld ben.

4. LOPEN IN DE NATUUR

Tijdens het hardlopen kun je de natuur om je heen volop in je opnemen. Of dat nou in een bos is, in een weiland of in de stad: iedere omgeving heeft wel iets moois.

5. HET KAN ALTIJD EN OVERAL

Oké, deze is misschien niet helemáál waar want ik ben van mening dat je voor hardlopen wel het juiste materiaal nodig hebt. Goede hardloopschoenen, maar ook kleding die op het seizoen is afgestemd zijn toch wel essentieel. Maar toch, in principe kan hardlopen altijd en overal. Met één paar schoenen kom je al een heel eind.

6. NIEUWE PLAATSEN VERKENNEN

Hardlopen op vakantie is héérlijk. Vaak heb ik al lol in de voorpret. Ik ben zo iemand die Google Maps gaat afstruinen om te bekijken wáár mijn accommodatie zich bevindt ten opzichte van goede hardlooproutes. Of eigenlijk kies ik mijn acomodatie uit op de omgeving. Hardlopen is een leuke manier om, bijvoorbeeld dus op vakantie, de omgeving te verkennen. Uiteraard hoef je daarvoor niet per sé op vakantie te gaan. Ook nieuwe routes in eigen land plannen kan ontzettend leuk (en mooi) zijn.

7. ALTIJD EEN EXCUUS OM NIEUWE GEAR TE KOPEN

Ik ben dus zo iemand die méér sportkleding in de kast heeft liggen, dan normale kleding. Hardlopen zorgt ervoor dat ik altijd wel een excuus heb om ‘iets’ nieuws te kopen. Ik moet daarbij wel bekennen dat dit niet altijd het meest gunstige is voor mijn portemonnee. Zo heb ik bijvoorbeeld meerdere paren trainingsschoenen, 1 paar wedstrijdschoenen, 1 paar spikes, 10 leggings, korte broekjes, croptops en ga zo maar door. En dan heb ik nog handschoenen, verlichting, een hoofdband om mijn oren warm te houden in de winter. Ik loop het liefst met mijn handen vrij, dus dat betekent dat mijn ‘gear’ zo optimaal mogelijk moet zijn. Zo hebben ál mijn leggings of broekjes zakjes, navigeert mijn horloge en zorgen mijn oordopjes dat ik nooit zonder muziek kom te zitten. En heb ik dan alles écht nodig? Ja! (nee).

8. VERWERKING

Mijn werk als trajectcoördinator binnen een zorgorganisatie kan soms bést pittig zijn. We hebben te maken met (jong)volwassenen met een (licht) verstandelijke beperking die problemen op allerlei gebieden hebben. Hoewel geen dag hetzelfde is, vraagt het soms ook veel van mijn brein en energie. Daarnaast run ik Fitcue, dus ik heb het ook gewoon druk. Daarnaast heeft (en helpt) hardlopen mij in vervelende periodes. Het is fijn om een moment van bezinning te hebben. Vaak zijn mijn herstelloopjes daar echt ideaal voor.

9. DE BELONING NADERHAND

Ik hou van een gezonde leefstijl. Meestal kies ik ervoor om op zaterdag iets lekker te nemen. Ik heb er dan lol in om daar bewust over na te denken, want dan geniet ik er des te meer van. Soms zit ik in een chips-fase, soms in een chocolade(taart) fase en soms in een stroopwafelfase. Ik kan ook rustig tijdens een lange duurloop 2 of 3 uur nadenken over wát ik tijdens de lunch wil eten. De grap is dan dat ik het bij terugkomst nog steeds niet weet.

10. WEDSTRIJDEN

O wat hou ik van wedstrijden! Er gaat niets boven wedstrijdzenuwen en adrenaline die door je lichaam giert. Aan iedere wedstrijd heb ik wel een mooie herinnering. Het olympisch stadium tijdens de finish in Amsterdam, de Erasmusbrug in Rotterdam, de Brandenburger Tor in Berlijn, mijn vriendinnetje die mij tijdens ál mijn marathons heeft aangemoedigd (en ineens onverwachts voor mijn neus stond in Berlijn). Samen met ál die andere hardlopers in een startvak. Samen één doel. Samen verzuren. En; dan wacht natuurlijk die medaille bij de finish.

En? Ga jij na het lezen van deze blog ook een rondje hardlopen?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>