5 Favoriete hardlooptrainingen

Fitcue_Mijn_5_favoriete_trainingen

Het is geen geheim meer dat ik graag train onder begeleiding van Gert-Jan Wassink. (Running Movements). Ik ben gevoelig voor blessures (hallo enkel), maar ook prestatiegericht. Ik hoop (het liefste in 2021) mijn tijd op de marathon te kunnen aanscherpen. Ik wil dan niet hoeven nadenken over een goede trainingsopbouw, de variatie in trainingen, hartslag óf een tempo waarin ik moet (mag) lopen. Mijn schema is gekoppeld aan TrainingPeaks. Trainingen worden automatisch geladen op mijn horloge, dus ik hoef op de dag van mijn training alleen maar op ‘start’ te drukken. Simple as that!

Tijd om weer voor die marathon te gaan trainen dus (als mijn peesblessure weer helemaal hersteld is). Dat betekent dat mijn trainingen er iets anders (meer duurwerk) uit gaan komen te zien. Het afgelopen jaar heb ik met immens veel plezier getraind. Ik geef je een klein blikje in mijn trainingsschema, door mijn 5 favoriete trainingen op te schrijven.

1. 10×1000 + 5×400: 

Ik noem dit mijn MONSTERTRAINING. Inclusief in- en uitlopen tik ik zo’n 23 kilometer weg. Ik heb deze de aankomende tijd voorlopig niet meer in mijn schema staan, maar man wat heb ik van deze training genoten! Deze training vind ik oprecht één van de zwaarste uit mijn schema.

2. LANGE DUURLOOP (20+ km)

Ik hoú van lange duurlopen. Het liefste met een ochtendzonnetje. Een lange duurloop is voor mij ‘lang’ wanneer deze minimaal 20 kilometer is. Lange duurlopen tussen de 20-28 kilometer zijn ‘mijn lievelings’. Ik kan de hele avond van te voren besteden aan het uitstippelen van een route, en een rondje Spotify. Ik vind het heerlijk om in m’n coconnetje te kruipen, muziekje op en dan te genieten van de omgeving. Ik kan met gemak 2 uur nadenken over waar ik zin in heb tijdens de lunch, en of ik zin heb in chocolade of chips die dag.

3. 5×100 + 3x10x45′ TZ4

Na het inlopen start je met een paar versnellingen. Daarna volgen 3 series van 10 herhalingen x 45 seconden gas geven (tempo hartslagzone 4). Daarna heb je 15 seconden rust (en dat is echt niks). De eerste keer dat ik deze training deed, vond ik deze zó zwaar, maar ook zó lekker! Dit is een training die goed is voor je Vo2Max. Deze training bestaat ook nog in wat andere varianten: bijvoorbeeld 3 series van 30 seconden, 40 seconden, óf (jawel) nog minder rust.

4. 2km TZ2 + 10×200 + 1,5km TZ2

Deze training heb ik niet heel vaak gedaan maar is desondanks héérlijk. 200 metertjes op tempo, I like! Daarvoor, en daarna loop je nog een blok in je tempo behorende bij Zone 2.

5. 5×100 + 10×500 

Ook deze training is héérlijk. Eigenlijk is is dit ook wel een mini-monstertraining. De 500’tjes loop je op 10 kilometer tempo. Na iedere 500 meter mag je 90 seconden rusten.

 

Twijfel je nog of begeleiding bij het hardlopen iets voor jou zou kunnen zijn? Neem dan zeker eens contact op met Gert-Jan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>