Wat is een Leefstijlcoach?

Fitcue_wat_is_leefstijlcoaching

GEZONDHEID

Een begrip dat waarschijnlijk iedereen belangrijk vindt. Je wenst iemand een goede gezondheid toe. Zelf hoop je ook zo lang mogelijk een goede gezondheid te (mogen) hebben. Het liefste willen we ‘goed in ons vel’ zitten, waarbij we tevreden zijn over ons gewicht en genoeg energie hebben. We willen ons fit voelen!

Ook de maatschappij vindt gezondheid steeds belangrijker. Een ongezonde leefstijl kan leiden tot tal van aandoeningen. 1 op de 2 Nederlanders is te zwaar. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Meer dan anderhalf miljoen mensen lijdt aan hart- en vaatziekten. Vaak worden deze aandoeningen nu met medicijnen behandeld. En dat kost veel geld. Een verandering van je leefstijl kan ertoe leiden dat aandoeningen kunnen verminderen, of zelfs kunnen verdwijnen. Zoals bij diabetes type 2. En dat is een stuk goedkoper.

Goed. We weten allemaal dat gezondheid belangrijk is. We beginnen allemaal op 1 januari met stoppen met roken, en vanaf morgen gaan we ‘gezond eten’ en ‘niet meer snoepen’. En toch blijft gezond leven voor veel mensen heel moeilijk. Dat komt omdat mensen gewoontedieren zijn. Een gezondere leefstijl betekent oude patronen herkennen, doorbreken en nieuw gedrag aanleren. En da’s best lastig. Wanneer bijvoorbeeld je omgeving niet meewerkt (‘doe niet zo ongezellig’), je iets niet leuk vindt of wanneer je emotioneel net een klap gehad hebt. Je gedrag veranderen is ook een kwestie van een lange adem hebben.

EN DIE LEEFSTIJLCOACH?

De functie van Leefstijlcoach is vrij nieuw. Een leefstijlcoach behandelt geen ziektes maar gaat uit van het begrip ‘positieve gezondheid’. Gezondheid is namelijk meer dan niet ziek zijn. Het gaat erom dat je je gezond en energiek voelt, op een manier die bij jou past.

Een leefstijlcoach gaat dus samen met jou aan de slag om nieuw, gezond gedrag aan te leren. Bijvoorbeeld op het gebied van bewegen, roken, alcohol, voeding en/of ontspanning. De naam coaching is er niet voor niets. Je gaat namelijk zélf aan de slag met het veranderen van je leefstijl. Een coach helpt jou om dat op een manier te doen die bij jou past. Het zijn jouw doelen.

VERGOEDING VANUIT DE ZORGVERZEKERING

Leefstijlcoaching wordt in sommige gevallen volledig vergoed door de zorgverzekeraar (zoals het CooL programma).

HOE WEET IK OF IK EEN ‘GOEDE COACH’ TREF?

De functie van leefstijlcoach is, jammer genoeg, geen beschermde titel. Dat betekent dat iedereen deze functie mag voeren. En dat is soms best verwarrend. Leefstijlcoaches (zoals ik) die hbo geschoold zijn en die een geaccrediteerde (post)hbo-opleiding tot leefstijlcoach hebben gevolgd, zijn aangesloten bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Daarnaast is het altijd verstandig om na te gaan of een coach ook in een kwaliteitsregister (zoals Kabiz) opgenomen is. Dit geeft aan of iemand aan nascholing en intervisie doet.

WERKGEBIED

Veel leefstijlcoaches werken als zelfstandige. Tegenwoordig is er ook veel aandacht voor leefstijl binnen bijvoorbeeld gemeentes of (zorg)organisaties. Dat maakt het werkveld van een leefstijlcoach breed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>