Mijn trainingsweek #1

Fitcue_Mijn_trainingsweek_1

Je weet inmiddels vast wel dat hardlopen op nummer één staat. Afgelopen week liep ik 89 kilometer. Zo nu en dan zal ik eens een trainingsweek delen. Ben je benieuwd hoe deze er afgelopen week uitzag?

Mijn hardlooptrainingen doe ik áltijd ’s ochtends. Ik vind het heerlijk om zo de dag te beginnen. Vrijwel altijd loop ik nuchter. Ten eerste vanwege tijdgebrek. Ik krijg vaak last van mijn maag als ik ontbijt niet minstens een uur, tot 1,5 kan laten zakken. Ten tweede kan ik (vrij) rustige loopjes prima op een lege maag doen. Als er écht een intensieve training op het programma staat, moet ik toch echt een boterham eten. Vaak kijk ik de avond van tevoren naar mijn trainingen. Ik schat dan in hoeveel kilometer de training is aan de hand van de aangegeven tijd. Ook kijk ik wat het weer wordt, hoe hard het waait en waar de wind vandaan komt. Ik heb liever windje mee op de terugweg, dan op de heenweg.

MAANDAG

Vandaag kan ik een dagje thuis werken, dus ik kan iets later de deur uit. Er staat een tempoloopje op het programma waarin ik blokken loop van 5×6 minuten in zone 2-3. Ieder blok loop ik met een iets hogere hartslag. Het was een lekkere training, maar koud! -1ºC . Brr!

DINSDAG

De dinsdag is mijn minst favoriete dag van de week. Het is nou eenmaal een dag waarop veel mensen werken. Mijn agenda zit tegenwoordig dan ook volgestampt met het ene na het andere (digitale) overleg. Het eerste overleg begint om 9.00 uur, wat betekent dat ik om 8.00 uur in de auto moet zitten. Dat betekent weer dat ik om 6.30 uur de deur uitga om te hardlopen. Op dinsdag staat er altijd een rustig (herstel)loopje op de agenda. Die mag ik altijd inkorten (maar dat doe ik bijna nooit). En bleh! Het is pikdonker. Het regent. En ik heb wind tegen op de terugweg. Waarom loop ik ook alweer zo graag? Ik besluit om geen 11, maar 10 kilometer te lopen. Wauw, een inkorting van 5 minuten en plusminus 30 seconden. Dat mag in de krant.

WOENSDAG

Woensdag is intervaldag. I like! Ook vandaag kan ik thuiswerken, dus ik heb tijd om een boterhammetje te eten. Gisteravond zag ik 3 series van 10×50 seconden (zone 4-5) staan, met daartussen slechts 10 seconden rust. Hoe dan, denk ik in eerste instantie. Ik vraag me even af of de coach geen foutje heeft gemaakt. Hoe kan ik in hemelsnaam in 10 seconden herstellen? Maar ik weet best dat de coach geen foutje heeft gemaakt en ik weet best dat ik deze training kan rocken, als ik m’n tempo een beetje naar beneden bijstel. En zo geschied. Tijdens het lopen komt er een super lekker nummer voorbij, waardoor ik helemaal in m’n coconnetje kan kruipen en in mijn ritme raak. Zodra het kan, zet ik het nummer op repeat. Heerlijk!

DONDERDAG

Vandaag staat er eigenlijk weer een rustig herstelloopje op het programma, maar omdat ik vanavond naar mijn zusje ga die in België woont, besluit ik morgen mijn herstelloop te doen en vandaag het krachthonk in te duiken. Vindt de coach vast niet erg. In de gym loop ik altijd even in op de loopband. Vandaag gevolgd door box jumps, leg presses en single leg press, duck walks, kneel to squats, agility bounds en wat oefeningen voor mijn bovenlichaam.

VRIJDAG

Mijn zusje zei: ‘ik ken wel een mooi stuk waar je kan lopen. Je hebt alleen kans dat het eerste stukje een beetje blubber is’. Zo gezegd, zo gedaan. Via strava maakte ik een route, die echter de eerste 2 kilometer volledig onverhard en blubberig bleek te zijn. Ook Garmin had moeite om mij door Kinrooise blubber te navigeren (of ik had moeite met Garmin). Toen ik voor de derde keer een verkeerde afslag nam, drukte ik per ongeluk op het verkeerde knopje, waardoor mijn horloge ‘cooling down’ aangaf. Grrr. Gelukkig bereikte ik na deze 2 kilometer (wat een werelddrama is het ook) eindelijk weer asfalt. Als kers op de taart kreeg ik flink wind(kracht 4) tegen op de terugweg. Voor mijn gevoel ben ik niet vooruit te branden, tot ik bedenk dat ik gisteren ook mijn benen getraind heb. Dát speelt natuurlijk ook een beetje mee. Maar hey: toch weer gelopen in een andere omgeving.

ZATERDAG

Wanneer ik, ingepakt en wel wil gaan, kom ik tot de conclusie dat mijn hartslagband leeg is. Grrr. Waar heb ik dat schroevendraaiertje ook alweer gelaten? Deze keer doe ik er een duurdere batterij in, in plaats van die goedkope van de action. Echt; die hartslagband is dit jaar al 3x leeg geweest. Let’s go!
Er staan 3 tempoblokken van 15 minuten op het programma. Ook hier loop ik ieder blok in een hogere hartslag. Het is fris, maar er staat bijna geen wind. Ik merk wel dat ik moeite heb om mijn hartslag omhoog te krijgen.

ZONDAG

Ik heb héél lang, lange duurlopen op zaterdag gelopen. Tegenwoordig verschuiven deze steeds meer naar de zondag. Iets met periodisering en trainingen die een goede arbeid-rust verhouding hebben. Zaterdag is mijn ‘ik ga iets ultiem lekkers eten dag’. Tijdens zo’n duurloop kon ik dan rustig 2 uur nadenken over wat ik wilde gaan halen (en het dan bij terugkomst nog steeds niet weten). Mijn gedachte was, dat lange duurlopen niet zo lekker gingen op chips, chocolade, taart of iets dergelijks. Tegenwoordig heb ik ondervonden dat die lange duurlopen dus óók prima gaan op chips of chocolade. In dit geval was het een (grote) stroopwafel (en wat bonbons)! Het is koud, maar mooi buiten en ik tik 23 kilometer weg.

Dat was hem! Mijn trainingsweek van afgelopen week. Ik ben benieuwd. Hoe ziet jouw trainingsweek eruit en welke sporten beoefen je?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>